network-cables-494654_1920

Local area network (LAN). Lanit on arkikieltä ja tarkoittaa lähiverkkotapahtumaa, tai verkkopelitapahtumaa. Verkkopelitapahtumassa ihmiset kerääntyvät samaan paikkaan pelaamaan pelejä yhdessä, koneet toisiinsa lähiverkon kautta kytkettynä. Lähiverkko ei tarkoita samaa kuin internet-yhteys. Lähiverkko ei mahdollista yhteyttä ulkomaailmaan kuten internet-yhteys, mutta se mahdollistaa usean koneen yhdistämisen toisiinsa. Lähiverkko on ikään kuin yhden rajoitetun alueen oma internet. Lähiverkon luominen tapahtuu kytkinlaatikon ja ethernet-verkkokaapelien avulla.

Laneja on monen näköisiä ja muotoisia. On pieniä yksityisiä laneja, joihin kaveriporukka voi kokoontua viettämään aikaa yhdessä, ja on julkisia vuosittaisia verkkopelitapahtumia, kuten esimerkiksi Assembly-niminen tapahtuma. Näissä julkisissa LAN-tapahtumissa voi olla jopa tuhansia osallistujia. Suurissa laneissa yleistä on jonkin muotoiset kilpailut kuten peliturnaukset, koodaus, 3D-mallinnus ja pelien luonti.

Itse en ole käynyt suurissa verkkopelitapahtumissa kertaakaan, mutta olen osallistunut useisiin pienimuotoisempiin laneihin kaveriporukoissa. Lanit toimii hienona syynä kokoontua porukalla yhteen ja viettää aikaa yhteisen mielenkiinnon parissa. Ei tarvitse muuta kuin ottaa kone kantoon ja mennä. Oman kokemukseni myötä olen huomannut, että pienissä laneissa pelaaminen ei ole millään mitalla vakavaa touhua, vaan pikemminkin väline pitää hauskaa porukalla. Pelivalinnat näihin laneihin ovatkin usein olleet sellaisia, ettei niitä voisi ottaa vakavasti vaikka kuinka yrittäisi. Kun taas julkisessa tapahtumassa saattaa olla pelissä useamman tuhannen euron turnauspalkkio, saattaa tunteet kuumeta ja yhteisöllisyys ei olekaan enää se pääjuttu. Julkisilla ja yksityisillä laneilla on myös se ero, että julkisissa laneissa on yleistä, että tapahtumassa on eri laitevalmistajien myyntikojuja ja esittelytilaisuuksia, sekä mahdollisuus päästä kokeilemaan uusimpia pelejä.

Lanejen suosio on ollut kasvavaa jo usean vuoden, eikä loppua ole näkymässä. Tekniikka kehittyy, uusia pelejä julkaistaan ja mahdollisuudet erilaisiin tilaisuksiin kasvaa jatkuvasti. Joka vuosi kaiken ikäiset ihmiset ottavat tietokoneensa kantoon ja lähtevät vaikka junalla Hämeenlinnasta Helsinkiin osallistuakseen näihin tapahtumiin. Ne ovat mainio keino verkostoitua pelaajien keskuudessa. Jos esimerkiksi etsit tiettyyn peliin tiimiä, jonka kanssa pyrkiä menestykseen, saatat laneista hyvinkin tällaisen löytää.

Myös E-sports on nykymaailmassa kasvava ilmiö ja näitä E-sports turnauksia myös laneissa nähdään. E-sports tarkoittaa elektronista urheilua ja sitä edustaa eri peleissä huippupelaajat maailman eri kolkista. Jollet ole todella taitava, tulet luultavasti seuraamaan näitä pelejä yleisön puolelta. Elektroninen urheilu terminä saattaa kuulostaa hupaisalta, eikä se urheilua olekaan, ainakaan fyysiseltä kannalta. Henkisellä tasolla E-sports on urheilua siinä missä mikä vain muukin ammattiurheilu. Peleissä tärkeää ovat käsien hienomotoriikka, silmä-käsi -koordinaatio ja pikainen ratkaisun teko. Näiden kaikkien ylläpito monen tuhannen ihmisen yleisön edessä ja kahden miljoonan palkkiorahan odottaessa vaatii mieletöntä paineensietokykyä. Tähän päälle tarvitaan tietenkin toimiva dynamiikka joukkueen sisällä, sillä eihän näitä pelejä yksin hakata. Tämä myös vaatii säännöllistä harjoittelua siinä missä esimerkiksi kori-, tai jalkapallokin. – Kaksi miljoonaa pelien pelaamisesta? – No, kaksi miljoonaa on itseasiassa pieni summa. Tämän vuoden korkein potti kun yltää yli kahdenkymmenen miljoonan. Tämä jos jokin puhuu sen puolesta, että pelit eivät ole enää pelkkää leikkiä ja hauskanpitoa, vaan niistä on tulossa monen ihmisen ammatti ja potentiaalisesti avain elämään miljonäärin elämää.

Teksti: Arttu / Ohjaamon harjoittelija