Iäkäs mies myllyn edessä.

tarina: Veikko Rämö

Forssa 100 -tarinassa muistellaan Forssan viimeistä myllyreissua.

Kuhalan kotitarvemylly liittyy kiinteästi Forssan historiaan.  Harva kuitenkaan tietää, että Kehräämöalueen kupeessa olevaa myllyä käytettiin harvakseltaan aina vuoteen 2021 asti. Viimeiset vuodet uskollinen ja ainoa asiakas oli Veikko Rämö.

Veikko oli saanut myllytysoikeuden metsäkauppojen yhteydessä 1980-luvulla. Siitä lähtien maanviljelijä kävi muutaman kerran vuodessa jauhattamassa oman pellon satoa. Ruisjauhoista leivottiin leipää. Ohraryyneistä keitettiin puuroa. Kaurasta tehtiin karjalaisittain kiisseliä sekä sitä käytettiin puurossa ja leipomisessa. Veikko soitti etukäteen myllärille ja sopi ajankohdan, jolloin saapui pakettiautolla viljasäkkiensä kanssa.

Veikko nautti myllyreissuista ja erityisesti haastelusta. Koko ikänsä Forssassa asunut Veikko oli kuunnellut tarinoita pienestä pojasta lähtien. Hän kiersi nuorena töissä naapureissa ja sukulaisilla. Työn lomassa kerrotut asiat painuivat hänen mieleensä. Veikko saattoi vuosikymmenien jälkeenkin muistaa sanatarkkaan sutkautuksia, vitsejä ja pitempiäkin tarinoita. Hän tiesi erityisen paljon Forssaan asutettujen karjalaisten vaiheista.

Veikko teki viimeisen myllyreissunsa helmikuussa 2021. Myllyltä lähti kotiin Peräjoelle kaksi säkkiä kaura- ja ohrasuurimoita. Vaimonsa Seija laittoi kauraa sämpylöihin, joita hän leipoi leivinuunissa. Seijan sämpylöitä ja Kuhalan myllyssä jauhetusta ohrasta tehtyä puuroa oli tarjolla Hakkapeliitta-tapahtuman 1600-luvun pitopöydässä vuosikausien ajan.

Syksyllä 2021 Veikko säkitti vielä kauran valmiiksi myllyreissua varten, vaikka hänen liikuntakykynsä oli alkanut heikentyä syövän takia. Kun Veikko varasi aikaa myllystä, hän kuuli, että rotat olivat vallanneet paikan. Veikko pohti, ettei myllyä taidettaisi enää ikinä käyttää, vaikka rotat saataisiinkin hävitettyä.

Joulukuussa 2021 Veikko kuoli. Hänen mukanaan meni monia forssalaisia tarinoita hautaan.