Hymyilevä nainen seisoo porsas sylissään. Vieressä seisoo hymyilevä poika.

tarina: Raija Vinnikainen

Forssa 100 -tarinassa kerrotaan valloittavasta persoonasta, jolle forssalaisuus on ylpeyden aihe.

Raija Vinnikainen syntyi Urjalassa vuonna 1935 ja kasvoi sekä asui koko aikuisikänsä maatilalla Koijärvellä. Eläkkeelle jäätyään Raija oli Forssan Eläkeliiton toiminnassa aktiivisesti mukana – 16 vuotta hallituksessa, josta 4 vuotta sihteerinä. Useille forssalaisille Raija on tuttu esiintyjä monenlaisista tapahtumista: hänen ohjelmistoonsa kuuluvat niin itse laaditut elämäkerralliset runot kuin viihdyttävät sketsit. Raija on hyvää mieltä ja hauskaa tunnelmaa luova, valloittava persoona, joka on ylpeä forssalaisista juuristaan. Forssan keskustaan vanhemmalla iällä muutettuaan Raija on erityisesti nauttinut kaupungin vilkkaasta kulttuuritarjonnasta ja senioritapahtumista.

Raija tunnetaan loputtomien tarinoidensa sekä koskettavien runojensa lisäksi hänen hersyvästä naurustaan. Hän on sydämellinen ja empaattinen ihminen, joka jakaa elämäniloaan nyt jo neljännessä polvessa kasvaville jälkeläisilleen, naapureilleen sekä laajalle ystäväpiirilleen. Raijan ilmiömäinen muisti on salaisuus hänen tarinankerrontansa takana: vielä 87-vuotiaana hän muistaa yksityiskohtaisesti elämänsä vaiheita ja jakaa mielellään kokemuksiaan läheisilleen. Ovatpa monet toivoneet häneltä runokirjaa ja elämäkertaakin. 

Jokainen Raijan luona kylässä käynyt tietää, että hän on synonyymi vieraanvaraisuudelle. Niinpä häntä tervehtimään halajavien on tärkeää muistaa, että Raijalla on vauhti päällä hänen viilettäessään ympäri Forssaa. Yllätysvieraiden pitää aina soittaa ennen tuloaan. Raija ei silti koskaan voi olla tiukalla aikataululla liikkeellä, sillä hän törmää tuttuihin kaikkialla ja haluaa ehdottomasti vaihtaa kuulumisia jokaisen tutun (tai tuntemattoman) kanssa! Raija on erinomainen esimerkki siitä, miten positiivinen elämänasenne auttaa unohtamaan terveyshuolet ja vastoinkäymiset.

Tarinan jakoi Kati.