Forssa 100 juhlavuoden kunniaksi Koskenniskan- ja Saunasillanpuiston historiallisen ilmeen uudistus
Forssa 100 vuoden kunniaksi uudistimme kukkaryhmät Koskenniskan- ja Saunasillanpuistoon, lisäsimme keväistä kukintaa pikkupuiden muodossa ja hoitoleikkasimme vanhoja puita. Liitteenä puistosuunnitelmat ja tarkemmin detaljina yllä olevan kuvan perennaryhmä.
Liite 1. Puistosuunnitelma
Liite 2. Detalji perennaryhmästä
Perennaryhmän kasvilajit:
- Jaloritarinkannus; Delphinium ”Galahad”, detaljissa nro 11., kukinta-aika kesä- syyskuu
Ritarinkannukset ovat kestäviä, perinteisiä perennoja, kauniita ryhmässä ja voidaan lisätä mm. siemenistä.
- Palava rakkaus; Silene chalcedonica, detaljissa nro 16, kukinta-aika kesä- elokuu
Palavarakkaus on vanhanajan perinteinen ryhmäperenna, ylioppilasneilikaksikin kutsuttu. Se on tullut Suomeen 1700 luvun alussa. Päivä- ja yöperhoset suosivat palavaa rakkautta. Palava-rakkaus tarvitsee kasvurauhan, eikä se häiritse muiden perennojen kasvua.
- Ruusumalva; Malva alcea, detaljissa nro 13., kukinta-aika heinä- elokuu
Ruusumalvaa viljellään yleisesti koristekasvina. Suomessa ruusumalvaa tavataan viljelyjäänteenä tai -karkulaisena. Muiden malvojen tapaan se on myös vanha lääkekasvi, jota on käytetty muun muassa yskänlääkkeenä. Ruusumalvaa voi lisätä siemenistä.
- Punaväriminttu; Monarda didyma, detaljissa nro 14., kukinta-aika heinä- syyskuu
Punaväriminttua viljellään koristekasvina, rohtona ja mausteena ja toimii hyvin leikkokukkana. Punaväriminttu houkuttelee päivä- ja yöperhosia, mesipistiäisiä ja varpuslintuja.
- Japaninakilleija; Aquilegia ”Cameo Red and White”, detaljissa nro 8., kukinta-aika touko- kesäkuu
- Lehtoakilleija Aquilegia ”Ruby Port”, detaljissa nro 10., kukinta-aika kesä-heinäkuu
- Lehtoakilleija; Aquilegia ”Dubbel Rose-White”, detaljissa nro 9., kukinta-aika kesä-heinäkuu
Akileijat ovat perinneperennoja, koriste- ja rohdoskasveja ja niitä on käytetty luostareissa lääkekasvina. Akilleijat leviävät itsekseen siemenistä. Lakastuneet kukinnot on hyvä poistaa jos siementaimia leviää liikaa. Kukkavarsien poistaminen myös pidentää kukinta-aikaa ja pitää lehdistön kauemmin vihreänä.
- Lehtosinilatva; Polemonium caeruleum, detaljissa nro 15, kukinta-aika heinä- elokuu
Lehtosinilatvaa on käytetty meillä koristekasvina 1700 -luvulta lähtien. Sitä on käytetty rohtonakin mm. kuumeeseen ja unettomuuteen. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja varsinkin mesipistiäiset ovat näiden kukkien meden perään, eivätkä perhosetkaan ole vieras näky kukkien ympärillä. Todella helppohoitoinen kasvi!
- Punapäivänkakkara; Tanacetum coccineum ”Robinson`s Red”, detaljissa nro 17., kukinta-aika kesä- heinäkuu
Punapäivänkakkara on kaunis keskikesän väripilkku, erinomainen leikkokukka sekä yksi perhosten lempikasveista. Punapäivänkakkaran lehdet säilyvät kauniina kukinnan jälkeenkin. Niissä on aromaattinen tuoksu, jonka arvellaan karkoittavan puutarhan ei toivottuja hyönteisiä.
- Harmaakäenkukka; Lycnis coronaria, detalsissa nro 12., kukinta-aika heinä- elokuu
Harmaakäenkukka tuo hienosti ryhmään väriä ja houkuttelee päivä- ja yöperhosia sekä mesipistiäisiä.
- Virginiantädyke; Veronicastrum virginicum ”Alba”, detaljissa nro 18., kukinta-aika heinä- elokuu
Virginiatädyke on ryhdikäs perenna, jonka kukinta aika on suhteellisen pitkä. Virginiantädyke houkuttelee päiväperhosia, kukkakärpäsisä ja mesipistiäisiä.
Koristeomenapuut ovat meidän oloihimme yksiä kauneimpia kukkivia pikkupuita ja luovat täten kerroksellisuutta puistoihin. Koskenniskan- ja Saunasillanpuistoihin valitut lajikkeet ovat talvenkestävyydeltään hyviä.
Koskeniskan- ja Saunasillanpuiston koristeomenapuulajikeet:
- Purppuraomenapuu; Malus ”Makamik”, detaljissa nro 2., kukinta-aika toukokuu
Makamik on hyvin runsaskukkainen pieni puu, jolla on roosanpunaiset kukat, aluksi tummanpunaiset, vaalenevat kukinnan loppua kohti. Lehdistö on nuorena punertava ja muuttuu myöhemmin kesällä vihreäksi. Hedelmät ovat pyöreitä 2-3 cm halkaisijaltaan. Makamik on täysimittaisena 3-4 m korkea.
- Purppuraomenapuu; Malus ”Rixi”, detaljissa nro 3., kukinta-aika toukokuu
Kukinta on niin runsasta, että se peittää lehdet. Kukat ovat vaaleahkon liilanpunaiset, usein puolikerrannaiset ja 4 cm leveät. Hedelmiä kehittyy myös runsaasti. Ne ovat punaisia, pienehköjä (1,7 cm leveitä) eivätkä juuri erotu lehdistöstä. Lehdet punertavat nuorina. Hedelmät ovat punertavan luumunvärisiä. Rixi on kasvutavaltaan kapea.
- Purppuraomenapuu; Malus ”Aamurusko”, detaljissa nro 1., kukinta-aika toukokuu
Aamuruskon kukinnon nuput ovat vaaleanpunaiset ja kukat puolikerrotut halkaisijaltaan 3-5 cm. Hedelmät ovat pieniä, väriltään tumman oranssinpunaisia. Lehdistö on vihreä. Lajike on sirolatvuksinen ja täysimittaisena 4-6 m. korkea.